21 Haziran 2012 Perşembe

21 Haziran "Dünya Müzik Günü"

Abstract jazz painting art music instruments painting by Debra Hurd 



Ninniler, doğum günleri, tuttuğun takımın maç kazanması, tuttuğun takımın maç kaybetmesi, bir erkek/kız'a aşık olmak, bir erkek/kız tarafından terk edilme/ayrılma, sevdiğin biriyle vedalaşma/uzun süre sonra görüşme, arabayla uzun seyahate çıkmak, yolda yürürken hayal kurmak, düğün, bahar'ın gelmesi . . . ve Ölüm!

Biz yukarıda özet geçtiğim bu anları yaşarken hiç müziksiz bir an hatırlıyor musunuz? Anılarınızı canlanmadı mı? 

Bugün "Dünya Müzik Günü" hatırlamak ve unutmamak gerekir. 


Bugün Johann Sebastian Bach. Kendi nazarımda gelmiş geçmiş en büyük bestecidir. Bestelediği her eserinde çok büyük anlamlar vardır. Onu hapse attıklarında o kağıdı, kalemi olmadan sadece zihnine kazıyarak beste yapmaya devam etti. O sadece müzik için yaşadı.

Bugün Wolfgang Amadeus Mozart. O müziğin dahi ismiydi. Ölürken bile bestesini tamamlamaya çalışıyordu. O da notalar eşliğinde hayatına veda etti. 

Bugün Robert Schumann. Ömrünün son dönemini bir akıl hastanesinde geçirdi. Hafızası yerine geldiğinde ilk piyanosunu sordu. "Neue Zeitschrift für Musik" gibi yaşadığı dönemde yapılması en gün güç şeyi yaptı. Bir "Müzikal Gazete" çıkarttı. O gazete hala hayatta.

Bugün Ludwig van Beethoven. Ayyaştı, geçimsizdi, kirliydi. Toplum her kendinden olmayan yaptığı gibi onuda dışladı. O ise insanların, tıp dünyasının duymadığını iddia ettiği kulağıyla 9. Senfoniyi besteledi. O duyuyordu. Hatta onun deyimiyle "Tanrı ona sesleri fısıldamıyor. Adeta bağırıyordu." 

Bugün Victor Jara. Gitar çalması, şarkı söylemesini hazmedemeyenler önce kollarını kestiler. O susmadı; şarkılarını söylemeye devam etti. Baş edemediklerini anladıklarında ise kurşuna dizdiler. Victor Jara'yı susturduklarını sandılar. Yanıldılar... 

Bugün Fazıl Say. Türk insanının en çok övünmesi gereken isimlerden biri. Bugün onu düşünceleri nedeniyle aşağılayanlar, onu dışlayanlar ona "git" diyebiliyor. Fazıl Say gider ama geri gelmez. Dünya'da onu Türk Müzisyen olarak tanırken biz onu anti-türk ilan ediyoruz. Retweetledikleri yüzünden onu çemberin dışına atıyoruz. Onu hapse atmaya çalışıyoruz. Atalım. Tıpkı geçmişti Bach'ı attıkları gibi Fazıl Say'ı da atalım. O yine bestesini yapmaya devam edecek. Herkes Fazıl Say'ı büyük Türk Müzisyen olarak hatırlarken, onu içeri atanları, onu aşağılayanları da Türk insanının yüz karası olarak hatırlayacak. 

Bugün Jehan Barbur. TRT'de yayına çağrılıp, kıyafetine çeki düzen vermesi istenen, milliyeti sorgulanan kadın. O ise tepkisini gösteren ama yakın çevresi dışında kimsenin bu olayı önemsemediği isim... 

Bugün Can Bonomo. Sırf çıkar amaçları doğrultusunda daha önce tüm müzisyenlere yaptıkları gibi "kurban" edilen müzisyen. Finallere kadar ırkı, dini sorgulanan müzisyen. Finallerden sonra hatırlandığı tek yer Miss Turkey olan müzisyen. Güle güle kullansınlar... 

Bugün Uraz Kıvaner. Emeği ile çalıp, mekan sahibine para kazandırırken, emeğinin karşılığı ödenmeyen; bunu istediğinde ise darp edilen müzisyen. 

Bugün Sarp Öztürk. Şarkıcıları kendi krallıklarının soytarısı sanan insanlar tarafından kurşuna dizildi. Kürtçe bir şarkı istenmesi ve bilmediğini söylemesi üzerine kurşuna dizildi. Meseleyi Türk-Kürt ayrımına getirenler mi katil yoksa o kurşunu sıkan şerefsiz mi?

Bugün Amy Winehouse. Göz göre göre ölüme yollanan büyük ses. O bu düzen içinde kullanılmaktan sıkıldı. Sıkıldığında kaçmak istedi. Dünya o yere düşmüşken tekmelemekten geri durmadı. En sonunda o da ait olduğunu düşündüğü yere göçtü gitti. 

Bugün Whitney Houston. Ödülleri evine sığmayan ama bir otel odasında, yalnız ve çaresiz gözlerini yuman şarkıcı. Dünyaya bıraktıkları yüz yıllarca hatırlanıp, onun değerini yüceltecekken; onu bu hale getirenlerin hala nefes alıyor olması çok büyük adaltesizliktir.

Bugün Llhasa De Sela. Güzel güzel şarkılarını söylerken, bir kadın için en talihsiz hastalıklardan birine yakalandı. Kurtaramadı kendini. Şarkılarını bize bıraktı. 

Bugün Nina Simone. O bunu yazarken bile tüylerimi ürperten şarkıcı. Vietnam Savaşını protesto etti. Büyük güçler onu bu yüzden sevmedi. Irkçılığa ve ayrımcılığa karşı şarkı yaptı. Daha çok üstüne geldiler. Avrupa'ya gitmek zorunda kaldı. Ahlaksız ve kötü niyetli insanlara yenilmedi ama göğüs kanserine yenildi. 

Bugün Hakan Orman. Hayatım elverdiği sürece ismini anmaktan hiçbir ortamda kaçınmayacağım tek insan. Türkiye'de şu an özgürce müzik yapmaya devam eden. Kendi istediği müziği yapan insanların yolunu açan Aydınlık Orman'ımız bir arabanın bedenine sertçe çarpması yüzünden gitti. Yapacak çok şeyi vardı. En azından bizim ona çok ihtiyacımız vardı.

Bugün Erkin Koray
Bugün Cahit Berkay
Bugün Efe Baltacıgil
Bugün Replikas
Bugün Joseph Haydn
Bugün Beatles
Bugün Ray Charles
Bugün İlhan Mimaroğlu
Bugün Kerem Görsev
Bugün Charles Mingus
Bugün Nekropsi
Bugün Beirut
Bugün Imany
Bugün Freddie Mercury
Bugün Opeth
Bugün Cem Karaca
Bugün Mendelssohn
Bugün Astor Piazzola
Bugün David Bowie
Bugün Syd Barett
Bugün Peter Bardens
Bugün Oi Va Voi
Bugün David Gilmour
Bugün Buddy Rich
Bugün Yaz Baltacıgil
Bugün Tony Bennett
Bugün Dean Martin
Bugün Barış Manço
Bugün Satriani
Bugün Neşet Ertaş
Bugün Stravinsky
Bugün Robert Fripp
Bugün John Lennon
Bugün Aşık Veysel
Bugün Korhan Futacı
Bugün Louis Armstrong
Bugün Stevie Wonder
Bugün Zeki Müren
Bugün Bülent Ortaçgil
Bugün Ian Curtis
Bugün Paganini
Bugün Fikret Kızılok
Bugün Münir Nurettin Selçuk
Bugün Vivaldi
Bugün Nejat Yavaşoğulları
Bugün Clara Schumann
Bugün Esperanza Spalding
Bugün Ayla Dikmen
Bugün Edith Piaff
Bugün İdil Biret
Bugün Tuluyhan Uğurlu
Bugün Bülent Ersoy
Bugün Bon Jovi
Bugün Sabahat Akkiraz
Bugün Melanie Pain
Bugün Bob Marley
Bugün Strauss
Bugün Fahir Atakoğlu
Bugün Kerem Kabadayı
Bugün Ozan Musluoğlu
Bugün Ahmet Güvenç
Bugün Miles Davis
Bugün Erkin Koray
Bugün Jack Loussier
Bugün Ali Güçlü Şimşek
Bugün Anna Lyne Williams
Bugün Azam Ali
Bugün Gavin Hayes
Bugün Skin
Bugün Hakan Tamar
Bugün Frank Sinatra
Bugün Rob Jones
Bugün Kurt Cobain

Bugün'ü yıllarca yazsam bitmez. Bitmeyecek. Yukarıda rastgele sırayla yazdığım insanları hatırlamanın sevincini yaşarken, unuttuğum ve yazmadığın insanların üzüntüsü, bu sevincimden daha büyüktür. Ben tek başıma bu listeyi BUGÜN tamamlayamam. 

Sizler yardım edin. Bugün büyük ve değerli tüm müzisyenleri hatırlayalım. 

Twitter'dan #21hazirandünyamüzikgünü hashtag'i ile Bugün [Sanatçı İsmi] ... şeklinde paylaşımda bulunalım. İçinde sadece onlara değeri olan ve hiçbir çıkar amacı olmayan bu günü analım. 

Tüm müzisyenlerin ve müzik severlerin Dünya Müzik Günü ve diğer tüm günleri en güzel Müziklerle dolsun.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder