11 Aralık 2013 Çarşamba

Balthazar - "Ayrı dünyaların insanları mutlu olabilir mi?"

Daha fazla saklamaya kıyamadım Balthazar'ı. Daha doğrusu grup, her geçen gün daha da bilinirleşmeye başlarken -ki bunun sebebi bence hiç kuşkusuz Karaköy'deki Baltazar adlı Burger & Steak House 'cıdır- ,  bu grubu da ilk biz duyuralım serzenişiyle bu satırları size yazıyorum. Zaten grubu, Belçika Sound'a değindiğimiz şu post'umuzda belirtip, birkaç ay önceki mixtape'imize de koymuştuk.

Balthazar son zamanlarda çevremdeki kişiler tarafından oldukça yoğun bir şekilde paylaşılmakta ve bilinir hale gelmekte. Bu benim için şu anlamlara gelebilir;

1- Bu grup bir anda popüler bir hal alabilir bu topraklarda.
2- Gerçekten iyi bir iş çıkarıyorlar.

1. ve 2. madde her ne kadar içerik olarak birbirine yakın olsa da, benim için Balthazar vasatın bayağı üstünde bir iş ortaya çıkaran bir gruptur. Hatta oldukça güzel bir ikinci albüm çıkardıkları için artık rüştünü ispat etmiş bir grup bile diyebilirim. Balthazar için hafif easy listening, hafif folk ve hafif de indie etkisi altında bir müzik icra ediyor diyebiliriz ama bu nitelendirmeler hiç kuşkusuz biraz üstün körü yapılmış yorumlamalar olacaktır. Grubun ikinci albümünden yola çıkarak grup hakkında bir tanımlama yapacak olursam, grubun Rats adlı albümü için şunları diyebilirim. Rats her şeyden önce çok kültürlü bir albüm. Albümde  farklı grupların ya da müzisyenlerin etkisinden bahsedebiliriz. Misal bir şarkıda Beirut etkisini buram buram hissedebilirken, bir anda kendinizi The XX etkisi altında da bulabilirsiniz. Bu iyi mi? Bence oldukça iyi. Tutarsızlığı oldukça güzel bir tutarlılıkta -reçete de diyebiliriz- ve folk etkisiyle soframıza sunmuşlar. Ayrı dünyaların insanlarını bir Türk filminde buluşturmuş gibi de düşünebiliriz. Filiz Akın ve Kartal Tibet'in dram yaşamadan mutlu olması gibi... Daldan dala atlayan, yerinde duramayan, bir adım sonrasında ne olacağını bazen kestiremediğiniz güzel bir iş "Rats". (10 Aralık 2013)

(Post'u yazmaya bir gün ara vermiştim)

(11 Aralık 2013)
Misal bugün arkadaşıma Balthazar'ı dinlettiğimde, arkadaşım grubun müziğinde Dire Straits etkisi de var dedi. Haklı mı bilemiyorum ama gerçekten Rats farklı  etkileşimlere açık bir albüm olarak nitelendirebiliriz. Misal Any Suggestion adlı şarkıları tam anlamıyla bir Beirut şarkısıdır. O yaylılar ya da vokalin performansı şarkıyı tam anlamıyla bir Beirut havasına sokmaktadır. Do Not Claim Anymore tam anlamıyla easy listening ve pop sound'u arasında kalmış bir şarkı.

Balthazar kesinlikle gelecek vaat eden bir grup. Hatta kendilerini çoktan ispat etmiş bir grup bile diyebiliriz. Farklı janr'ları çok güzel bir reçeteyle önümüze sunuyorlar. Yakın zamanda buralarda da popülerleşmeye başlarlar diye tahmin ediyorum. Bakalım, kısfmet!

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder