23 Temmuz 2011 Cumartesi

Amy Winehouse'un Ardından


Amy Winehouse pek çok kişinin şaşırmayacağı üzere hayata veda etti. Babası yanlış hatırlamıyorsam bir yıl önce İngiliz gazetelerine verdiği demeçte bu kötü sona işaret ediyordu; ve beklenen oldu. 

Tüm gazeteler 27 yaşında olan müzisyenlere yer vermiş durumda. Lanet falan diyorlar. 27 yaşında ölen müzisyenlerin hayatlarını göz önüne alınca kafamda nedenlerini düşündüm. Daha doğrusu uyuşturucu, alkol bağımlısı olarak hayata veda etmelerini. 

Anlamadığım nokta şu. Müzik yapmak, daha doğrusu sanatla uğraşmak kadar güzel güzel ve bulunmaz bir yeteneğe sahipken neden uçlarda gezip, ölmeye meyleder insan. Gitar çalan biri olarak elime ve parmaklarıma zarar gelmesin diye ödüm kopuyor; ama bir çok müzisyen ya da sanatçı alkol ya da uyuşturucu bağımlısı. Yani sözde ruhunu beslemesi için vücut denen zırhına zarar vermekte. İnsanların hayatı, özgür iradeleri elbette bir şey diyemem. Sadece eğer kutsal kabul ettiğim bir yetenek ve zihne sahipsem bunu ömrümün tamamına yaymak en büyük hayalim. Sanatçıların kendini yok etmek gibi bir saçmalıkla tüm bu hayallerini ve onları seven milyonlarca insanın bir kenara bırakması kadar vahim bir şey yok. 

Umarım bir gün sanatçılar madde bağımlığı ve alkolün altına sığınmaktan vazgeçer. Bir sanatçıya ilhamı ne uyuşturucu verir ne alkol. He dertleriniz mi var? Elinizdeki sanatı kullanın daha büyük bir nimet mi var?

Not: Bu resmi gerçekten kullanmak istemezdim. Sadece müzisyenlerin bu şekilde ölüp gitmelerine üzülüyorum.

5 yorum:

  1. çekilmez bi hayatın varsa sarılacak bir şeyler bulabilirsin elbette ya da doğuştan sahip oldukların sana yön verir.milyonlarca insan sana gıptayla bakarken belki sadece sevgi,derinden gelen bir sevgiden başka bişeye ihtiyacın yoktur.ama milyonlar dedik evet onlar seni seviyordur ya zaten ama ya sen kendini sevemediysen hiç? parmaklarının acıması,sesinin kısılması,artık söz yazamamanı boş ver uyuşturucu komasından ölmen bile üzmüyorsa seni? ilham alma niyetiyle uyuşturucu ya da alkol kullanmak bizim bildiğimiz,peki ya bilmediğimiz?

    YanıtlaSil
  2. Elbette bilmediğimiz bir çok şey olabilir bu insanları iteleyen. Sanatçıların hayata tutunmaları için uğraştıkları sanat yeterli bir sebeptir. He yaptığı o kutsal işi önemsemiyorsa ona bir şey diyemem...

    Nereden bakarsam bakayım bana mantıklı gelmiyor.

    YanıtlaSil
  3. Ben çok bencil buluyorum şu yazının savunduğu görüşü.
    Ben çok zenginim niye onlar fakir demek gibi birşey.

    YanıtlaSil
  4. Bencil bulduğunuz nokta nedir? Yazının savunduğu şey basit. Alkol ve uyuşturucu bağımlılığını savunmamak mı bencil olan düşünce?

    YanıtlaSil
  5. Ayrıca eklemek isterim; Mozart ölürken Requiem'i tamamlayabilseydi çok daha mutlu ölürdü. Kör olarak ölen JS Bach, Handel... Hayatının son dönemini akıl hastanesinde geçirip, akıl sağlığı yerine geldiğinde ilk sözü Piano nerede diyen Schumann... Kulakları senin benim duymayan seslere kapalı olup, tamamen müziği işiten Beethoven...

    Bahsetmeye çalıştığım müzisyenlerin içindeki ölüm isteğine tepkiydi. Bu Amy değil Azra, Sinem, Ali, Veli'de olsa görüşüm değişmeyecekti. İnsanlar intihar ederek ya da intihara meylederek bir şeyleri çözmek yerine o hayata anlam katarak, ayakları üzerinde durarak yaşamayı seçmeli.

    Eğer benim yazıda değinmeye çalıştığım şeyleri bencillik olaral algıladıysanız üzüldüm. Yazının altındaki Peter Bardens gibi Ölmek linkine tıklayarak, konu hakkındaki görüşlerimi daha net anlattığıma tanık olabilirsiniz.

    YanıtlaSil