27 Ocak 2011 Perşembe

Giora Feidman

Geçen aylarda çok çok etkilendiğim, O ano em que meus pais sairam de ferias (The years my parents went on vacation) adlı filmi izledim. Filmi çok beğendim ama müziklerini ayrı bir beğenmiştim. Hatta o kadar beğenmiştim ki filmden sonra müzikleri hakkında interaktif bir sözlüğe şöyle bir entry yazmıştım;

"bu filmin müzikleri hakkında bir kaç şey demek istiyorum; ben boş zamanlarımda yeni müzisyenler, gruplar , sesler ararım.çok zevkli bir uğraştır benim için yeni sesler aramak. aslında yeni sesler ararken,aradığım şey hayatla bağlarımı koparacak, o eşsiz notalara ulaşmaktır. öyle bir müziktir ki aradığım, sevgili gibidir aslında, dinlediğimde kalp atışlarımı hızlandıracak ve yüzümde anlamsız bir gülümseyiş bırakacak ..

o eşsiz notaları ararken çok durakta durdum. çok farklı şeyler dinledim. nefret ettiğim şeyler bile müzikal anlamda bana çok şey kazandırdı.çok güzel bir süreçti.

artık bitti. bu filmle beraber 'hayalini kurduğum' notaları da buldum. artık dahasını istemiyorum. zaten hiç bir şey bu notalar gibi olmayacaktır.

öyle bir müzik ki, dinlerken heycanlanıyorum, gülümsüyorum. arsız bir zevk alıyorum bu notaları dinlerken. yaşadığım her an farklı bir boyuta geçiveriyor. bu notalarla müzik denen 'şey' artık farklı bir anlam içeriyor. "


Evet, filmin müzikleri beni o kadar etkilemişti ki, "müzik budur lan" demiştim ki halen de benzer düşünceleri içerisindeyim. Sonrasında sürekli bu notaları filmin web sitesinden dinlemeye koyuldum çünkü filmin soundtrack'i çıkmamıştı. Dolayısıyla el mahkum dinledim.Sonrasından gecelerden bir gün, kendime şu soruyu sordum; ''Bu müzikleri yapan müzisyen kim?'' ve o gece aydınlandım..

O güzel müzisyenin adı Giore Feidman'dı. Dünyaca ünlü Brezilyalı klarnet ustası.. Feidman hakkında yorumlara bakındığımda, bunca zaman dinlemediğime çok dertlendim aslında dolaylı olarak dinlediğimide öğrenmiş oldum çünkü Ahmet Telli'nin şiir albümlerini dinlemiş olanlar, aslında Feidman'ı da dinlemiş oldular.

Bu adamın yaptığı işler hakkında ahkam kesmek ya da kategorizasyona gitmek beni çok aşar, sadece blogun içerisinde Feidman adı geçsin istedim.

Filmin web sitesi malesef kapanmış. Çok fena küfür ettim.

1 yorum:

  1. Bende ahmet telli'nin şiir albümünden sonra tanıdım çok güzel gerçekten...

    YanıtlaSil