12 Aralık 2011 Pazartesi

Imany - Acısını fısıldarken bir kadın

İki gündür bu kadını dinliyorum. Dinlerken korkuyorum bir yandan da... Ya sıkılırsam ya bir daha hiç dinlemek istemezsem diye garip serzenişlerim var... İlk defa yaşıyorum bu duyguyu oysa, dinlemek ve dinlememek...


Nasıl bu kadar acı dolu olabilir bir kadın? Imany şarkılarını söylerken, söyledikleri sadece şarkı değil gibi. Başka bir şeyler fısıldıyor bu kadın... Yıllar boyunca çektiği acıları, içindeki sızıları anlatıyor, birikenleri fısıldıyor, belki haykırmıyor ama fısıldıyor. Fısıldamak hiç bu kadar sarsıcı olmamıştı hayatımda...

Fısıldamak istediğimiz ne çok şey var oysa, anlatmak istediğim ne çok şey var oysa...

Imany ne güzel bir kadınsın sen, sakin ve dingin... Yıkmadan, dökmeden anlatıyorsun tüm hikayeni, serüvenini ya da acılarını... Acılar yıkar insanı oysa, senin anlattığın acılar uzaklara baktırıyor insanı oysa, uzaklara dalıyorum, gözlerim kapalı. Sana bakmaya gerek kalmıyor seni dinlerken. Sen kimsin?

Başkasının acısı hiç bu kadar 'güzel' olmamıştı hayatımda, bu kadar sıcak olmamıştı... İyi ki varsın Imany.

Ne desem, ne yazsam bilemiyorum.  2011 yılının en iyi işidir bu kadın. Birçok ses, hikaye anlatan 2011'de bu diyardan giderken, 2011'i düşündüğümde (en azından benim için) yüzde bir tebessüm bırakmak için bir sebeptir Imany. 

Belki o günün sabahı olmasaydı, ne ben Imany'i dinleyecektim ne de duyacaktım. Hayatımda bu sesi dinlemediğim günlerin sayısı daha da artacaktı belki de, ne korkunç.  Ne güzel bir sabaha sahipti o gün, ne güzeldi Imany..

Özet ve kategorizasyona sokma durumu: Soul, folk ve jazz sularında bu kadın. Komplike olmayan kompozisyonlar tercih edilmiş ilk albümde ki bu sızılara, fısıldamalara da ancak böyle bir alt yapı gerekirdi.Bu durum vokali ön plana çıkarmak için önemli bir dokunuş olmuş. Vokal enstrümanlara eşlik etmiyor kesinlikle, tam tersi bir durum var bu albümde.  Oldukça kalın bir sese sahip Imany ama sesinde kırılganlık var, hüzün var. Görünmeyen tarafıma bakın diyor Imany, görünmeyen tarafım var diyor ve siz onu dinlerken, uzaklara dalıp görünmeyen taraflara bakıyorsunuz, düşlüyorsunuz... Görünmeyen tarafı keşfediyorsunuz, görünmeyen taraf ne güzelsin sen.

Bu sene kış ne güzel geçiyor, önce No Clear Mind, sonra Delaware ve bu döngünün son parçası Imany. En souncusu çok ağır oldu, öldürücü darbe buydu belki de.





4 yorum:

  1. bir his,bir ses,bir kadın bu kadar güzel anlatılabilirdi.

    YanıtlaSil
  2. aynı şeyleri hisseden başkalarının da olduğunu görmek güzel..

    YanıtlaSil