10 Mayıs 2013 Cuma

Fossil Collective: Elland Road Karanlığı

" 'Is this it'  hazine değerinde bir albümdü., sanki beş delikanlı oturup kaydetmemişler de, evlerinin bahçesinde gömülü bulmuşlar gibiydi bu plağı. Patladı, patlayacak gibiydi bu şarkılar, gergin bir ipte gidip geliyor, sallanıyor, düşecek gibi oluyor ama hiç koyvermiyorlardı kendilerini. Bu kadar deneyimsiz bir grubun, daha ilk albümlerinde bu kadar maharetli, bu kadar kontrollü olmaları hayret edilecek şeydi"
Roll 2006-  Sayfa 65

The Strokes ve Fossil Collective elbette aynı tarzda değiller, ancak The Strokes hakkında Roll'ün kullanmış olduğu tüm tasvirleri Fossil Collective'in debut albümü için de kullanabilirim. İnanılmaz bir başlangıç gerçekten. Her haliyle kusursuz bir albüm. Elbette bu kusursuzluk Birbabaindie'nin o eşsiz müzik zevki, o mükemmel müzikal anlayışı bağlamında, yoksa The Strokes ve Fossil Collective tatlı ve tuzlu su balıkları kadar ayrı denizlerde hayat mücadelesi vermekte.

Fossil Collective Leeds kökenli bir grup. Nisan ayının ortasında yeni albümlerini yayınladılar ve o günden bu yana hayatıma eşlik etmektedirler. Grup aslına bakarsanız biraz önce bahsettiğim Birbabaindie'nin o eşsiz müzik zevki üzerinden şekillenen grupları andırmakta. Bir tutam Midlake, epeyce Doves, bir tutam fırtınalardan sonra ortaya çıkan garip huzur ve bir tutam Leeds kasveti...

Karanlık bir müziğe sahip . Sanki kabullenmişler bu durumu. Leeds'in kasvetli halinden başka bir şey çıkaramayacaklarını anlamışlar ve yapabilecekleri en iyi şeyi yapmaya koyulmuşlar. Bu sebeple, çok gösterişe girmiyorlar. Müziklerini sololarla ya da yaratıcılığın sınırlarını zorlayacak müzikal kompozisyonlarla süslemiyorlar. Leeds'in karanlığını, Leeds'in içlerine işlemiş yalnızlığını bizlere sunuyorlar. Leeds'i görmemiş bana, sanki Leeds'i görmüş gibi bu satırları yazdırıyor

Yukarıda da bahsettiğim gibi grupta yoğun olarak bir Doves etkisi bulunmakta. Doves zaten çok şahsına münhasır bir grubumdu. Fossil Collective ise Doves'un bıraktığı çıtayı özellikle melankoli üzerinden oldukça yükseklere taşıyan bambaşka bir grup. Doves'un ve Fossil Collective'ın soundlarının birbirini çok andırması sanırım iki grubun da kendi içlerinde bir şehir vurgusu taşıyor olması ile ilişkili.  Bu da grubun sound'larının neden yakın olduğunu da gösterir nitelikte sanırım. Doves Manchester'dan çıkma iken, Fossil Collective Leeds'den çıkma. Bu açıdan bakıldığında Fossil Collective'in Doves ile yapısal anlamda benzerlik taşımasına rağmen, Leeds ya da Elland Road etkisi sebebiyle Fossil Collective daha karanlık, daha taşra, daha geleneksel.

Kuşkusuz son yıllarda debut albümüyle beni böylesine yakalayan bir ikinci grup çıkmamıştı. Fossil Collective son zamanlarda dinlediğim en güzel işlerden birine imza atmış ancak bir The Strokes gibi ellerindeki malzemeyi diğer albümlere yayabilirler mi, orası ciddi bir soru işareti barındırıyor. Umarım ikinci albümlerinde de benze cümleler kurabilirim.

2 yorum:

  1. bunların önceki grubu vib gyor da güzeldi. tavsiye edilir.

    YanıtlaSil
  2. Hemen ek bilgi olarak ekleyelim. Çok teşekkürler.

    Sanırım Red Lights'ı "Les Intouchables"'dan biliyordum ama bağdaştıramamışım demek ki. Vib Gyor Coldplay'e daha yakın sanırım.

    YanıtlaSil