19 Ağustos 2012 Pazar

Your Hand In Mine: "Melodiler"

İyi melodi çoğu zaman iş yapar. Eğer iyi melodin yoksa, istediğin kadar müzikte komplike ol ya da müziğin dahi çocuğu ol, bir şeyler eksik kalır şarkıda. Kekremsi bir tat bırakır sana şarkı. Dolayısıyla bir şarkının çıkış noktası yani melodisi ne kadar iyiyse, şarkının güzel olma şansı da o kadar fazladır. İyi bir melodi ile dokunuşlar daha anlamlı hale gelebilir. Üstelik dahi çocuk olmaya da gerek kalmaz, melodi iyi olacak sadece. Tüm dert, tüm gaye de bu ya!


Melodi deyince aklıma gelen birkaç (farklı janrlarda olsa bile) grup ve sanatçı var: Porcupine Tree, Beirut, Blackbud, Yann Tiersen (once upon a time), Muse ya da Mono vs. Bu gruplar melodi avcılığında ustalık mertebesine ulaşmış grup ve kişilerdir. Çok farklı tarz ve denemeleri yapsalar bile, insanlar bu grupları dinlemeyi bırakmaz, bırakamaz.. Sen gitsen bile, melodi bırakmaz seni, Düzenlemeler işin tuzu biberidir artık.

Bu sınıfa "Your Hand In Mine" adlı Yunan grubu gönül rahatlığıyla ekleyebilirim. Hatta, bu zamana kadar dinlediğim en underrated grup bile diyebilirim kendilerine. Nasıl olmuşta grup bu kadar diplerde kalabilmiş, popülerleşmeden durabilmişler. Gerçekten oldukça hayret verici bir durum.

"Your Hand In Mine" her şeyden önce inanılmaz bir melodi  yeteneğine sahip. Grup bu melodileri 'kusursuzca' kullanmaktan hiç çekinmiyor. Yeri geliyor elektronik alt yapıya yöneliyorlar, yeri geliyor Yann Tiersen etkisiyle Fransız sokaklarına gidiyorlar, yeri geliyor Beirut ile beraber bir Balkan turuna çıkıyorlar. En önemlisi bunları yaparken hiç korkmuyorlar, güvendikleri bir limanları var çünkü; melodileri.

"Çok farklı tarzları, denemeleri yapsalar bile insanlar bu grupları dinlemeyi bırakmaz, bırakamaz."

"Your Hand In Mine" aslında son albümleri itibariyle Beirut'u andırmakta, ilk albümleri ise daha çok Yann Tiersen etkisinde. Bu durum yukarıdaki bir cümlemi de kanıtlar nitelikte (Kendi kendine referans vermek?*&%+-)


İki albümlerinin müzikal kalitesi oldukça yükseklerde. Ancak "Your Hand In Mine"da bir şey daha var ki, beni bu gruba çeken şey daha çok bu sanki...

Ekşi Sözlük'te yazılan bir entry'e göre kendilerini "French Folk" janrına daha yakın görüyorlarmış. Haklılar, ancak bu grubun müziğinden bu derece etkilenmenin ana sebebi (dikkat, zalim bir genelleme var!) her şarkıda bizi ya da beni derinden vurabilecek 'doğu' ayrıntılarına sahip olmaları. Elbette kastım arabesklik değil, daha basit bir durumdan bahsediyorum. Atmosferik bir kaygı bahsettiğim şey. Gözlere sokulmayan ancak derinden işlenen bir durum. Oldukça tanıdık olduğumuz bir tat anlatmaya çalıştığım şey. Sokaktaki çocuğun sesi, edilen küfürlerin gamı ya da bu topraklarda yankılanan farklı bir ses gibi. Sanki bu gibi atmosferik unsurlar Your Hand In Mine'ın eşsiz sound'una işlenmiş ama gizlice, ama hissetirmeden...

Kısacası inanılmaz bir grup Your Hand In Mine. Hatta son zamanlarda beni müptelası eden tek grup. No Clear Mind'dan sonra karşı kıyıdan bir hediye daha. Kriz anlaşılmaz bir şekilde ne verimli geçiyor arkadaş bunlarda!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder