Gündemin yoğunluğunda aradan kaçmaması gereken önemli bir konu var. O da MÜ-YAP ve Youtube ekseninde vuku bulunduğu söylenen olaylar...
MÜ-YAP'ın, Youtube'da bir takım tıklamalar ile bazı videoların görüntüleme sayılarını artırdığı iddia ediliyor. Hatta Youtube'a göre bu görüntülemeler 261 milyon tıklamaya ulaşmış. Bu iddiaların doğruluğu hakkında pek bir şey diyemeyiz ama Mü-yap genel başkan yardımcısı Bülent Seyhan'ın twitter'dan yapmış olduğu şu tweet eylemin varlığını doğruluyor. Ancak eylemin kimin/kimlerin tarafından yapıldığı halen muamma. Diyelim ki bu eylemi MÜ-YAP yaptı. [Bakın yaptı demiyorum, başımız belaya girmesin sonra.:)] MÜ-YAP'ın sistem içerisindeki böyle bir boşluktan faydalanması bence pek sıkıntı değil. Sonuçta sistem içerisinde suç olarak kodlanmayan bir iş, hukuksal anlamda pek de sorun yaratmaz. O yüzden pek yadırgamadım. Hiç önemli değil hatta. Önemli olan suçun tanımıdır en nihayetinde. Ancak buradaki asıl sıkıntı; dijital mecralar içerisinde müzik kullanımının hukuksal standartlara halen erişmemesidir ve bunu sağlayacak en önemli kurumun da MÜ-YAP olmasıdır.
Bu ülkede artık bu işin bir standardı olmalı. Bugün Last.Fm gibi dev bir sosyal ağ'dan ya da Spotify gibi müziğin dijital distribüsyonuna olanak sağlayan birçok sistemden bu telif zımbırtısı yüzünden yararlanamıyoruz. (Deezer'ın da başına bir şey gelecek diye tırsmaktayım açıkçası, 10 TL para da verdim.) MÜ-YAP öncelikle sanatçıların telif hakkını korumaya çalışan, bu konularda çalışmalarda bulunan bir birliktir.Özellikle müziğin dijital mecralarda kullanımı üzerine Türkiye özelinde bir takım standartların gelmesine olanak sağlayarak, sanatçıların kârını maksimize edebilir. Ancak MÜ-YAP duruma bir çözüm getirmek yerine bu ağları yasaklamak/yasaklatmak üzerinden politikalarını hayata geçirmektedir. Bir bakıma sanatçıların ayağına kurşun sıkmaktadır. MÜ-YAP gibi sanatçıların hâklarını korumakla yükümlü bir birliğin, böylesine bir yapıda bulunması asıl sıkıntı verendir. Mevcut sistemdeki standartsızlık birçok global müzik kurumlarını Türkiye'de tam anlamıyla çalışmasına olanak vermediği gibi aynı zamanda sistemin kendi içerisinde kârlılığını da engellemektedir. Yoksa şu kadar sahte görüntüleme yapmış, şu kadar sahte bilmemne yapmış konu bu değil. MÜ-YAP müziğin önünde bir engel değil, müziğin sınırlarını aşan bir birlik olmalıdır. Olabiliyor mu peki? Pek değil. Dijital dünyanın analog askerleri gibiler... Ne ile nasıl mücadele ettikleri konusunda ciddi sıkıntılara sahipler. MÜ-YAP'ın şu anki halini andıran bir diyalog geldi aklıma.
"Öz oğlum ama hokkabaz. Acı ama gerçek"
Hokkabaz'dan Mazhar Alanson repliği.
Erişemediğimiz standartlara bir an önce ulaşabilmemiz dileğiyle....
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder